Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cindy Klonmida

12. 7. 2023

S majitelem Cindy jsme se domlouvali už v lednu. Hárání se jí o 4 měsíce opozdilo. Fenečka je moc milá a hodná, velice hezká, trochu nesmělá. Po prvním seznámení byli asi do minuty spojení. Překrytí už se trošku bála a sedala si a lehala, ale příroda byla silnější a když jsem trošku přizvedla, bylo zase 15 minut co držet. Tak se těšíme, že v září bude u Vsetína další chodská nadílka! Loni byla fenka u jiného ženicha a březost neklapla, tak letos bude určitě odpočatá a příroda to zařídí!

Bohužel ani letos fenka nezabřezla, jak potvrdilo ultrazvukové vyšetření v polovině srpna. Krytí bylo ukázkové, ovšem příroda byla silnější. Pro jistotu ale stejně zajdu s Aspíkem udělat potřebná vyšetření, která zjistí, jestli je zdravý a plodný.

Vyšetření potvrdila moje obavy. Aspík měl větší než běžný výskyt aktinobakterií a hlavně mykoplazmu, která bývá příčinou problémů s plodností ve psí populaci velmi často. Hned jsem volala chovatelům s tím, že by měli u fenky také testy udělat, koncem roku 2,23 se prý na testy chystají. I proto, že to u ní nebylo poprvé, co nezabřezla. Zatím (únor 2024) nemám odpověď, jestli chovatelé na testech byli a případně jak dopadli.

Předchozí krytí měl Aspík cca 3 týdny před Cindy, tato fenka šla po mém upozornění na testy na mykoplazmu i aktinobakterie a je negativní. Tam asi došlo k odúmrti a vstřebání plodů z jiných příčin.