Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyléčili jsme mykoplazmu

30. 12. 2023

Chtěla bych sem napsat svoje zkušenosti s infekcí Aspíka. Jak už jsem psala, první tři fenky, co kryl, s ním měly březost bez problémů, porodily pouze živá a zdravá štěňata. 17. června 2023 kryl fenku, u které to prvních cca 40 dní vypadalo na početný vrh, fenka měla obvyklé příznaky. Zkušená chovatelka na ultrazvuk nešla, o březosti nepochybovala. Pár dní před porodem ale pohyby necítila. Předpokládaný den porodu 17. srpna byl stále klid, a tak šla k veterináři, který potvrdil, že žádná štěňátka nebudou. Kolem poloviny srpna šla na ultrazvuk k potvrzení březosti druhá fenka, která u nás byla na krytí 12. července. A i tam štěňátka nebyla. Hned jsem jela s Aspíkem na veterinu na stěry z předkožky, sonografické vyšetření varlat i dalších vnitřních orgánů a odběr krve. Odběr krve se nepodařil, bylo hrozné vedro a v jehle se srážela. Vyšetření vnitřních orgánů dopadla skvěle, spermiogram odpovídal posléze zjištěné diagnóze. Test dělala laboratoř Idexx, Abortion/Infertility Panel. Vyšetřovalo se více věcí. Brucelóza, chlamydie a herpes virus negativní, mykoplazma pozitivní. Kultivace vzorku v transportním médiu potvrdila i lehce zvýšený výskyt aktinobakterie baumannii, která je ale v menším množství přirozenou součástí mikroflóry předkožky. Velmi kladně hodnotím, že tento test zahrnuje i provedení antibiogramu, tj. která konkrétní léčiva můžou zabrat. U nás to byl Boflox, který bral Aspík 13 dní. Po skončení léčby dostával Aspík i Pangamin.

 

Hned jak jsem obdržela pozitivní test jsem volala majitelům obou fenek, abych je upozornila na situaci a doporučila vyšetření fen. Současně jsem informovala i poradce chovu. První fenka šla koncem října 2023, asi 4 měsíce po krytí, na stěry z děložního krčku. Laboratoř Scimed. Mykobakterie potvrzeny nebyly. V lednu před plánovaným krytím šla fenka na komplexnější fertility test laboratoře Tilia a tam byla potvrzena mykoplazma. Majitelé druhé fenky dle informace z prosince 2023 měli v plánu zajít na vyšetření a přislíbili sdělit výsledek. K únoru 2024 ještě nemám další informace.

V listopadu šel Aspík na kontrolní spermiogram a biochemické vyšetření krve na 47 různých sloučenin včetně markerů funkce štítné žlázy, vše v pořádku. Jen ty spermie ještě chybí. Prý to je brzo.

30. 1. 2024 jdsme byli ověřit, jak na tom je Aspík s těmi bakteriemi po přeléčení. Tentokrát přesnější metoda, výtěr nikoli jen z předkožky, ale přímo z močové trubice, šel i uspávat, opět komplexní test Idexx - Infertility panel. Tentokrát už byl na vše negativní! Mykoplazma, chlamydie, brucelóza, herpes i po 48 h kultivaci všechny bakterie. Brzy půjdeme na spermiogram. No a když bude opět plodný, tak koncem roku bychom mohli opět nabízet Aspíka ke krytí. Jen váhám, jestli fenu bez negativního testu na mykoplazmu krýt. I kdyby to byla prvnička. Bohužel vím o dvou případech, kdy i prvnička měla mykoplazmu, přenos nepohlavním způsobem. V jednom případě zřejmě od druhé feny v domácnosti, která byla kryta a nezabřezla. Je i případ, kdy fena prvnička žila v domácnosti s fenami, které po celý její život a ještě několik let předtím vůbec kryté nebyly a přesto ji k velkému překvapení chovatelky měla. Možná přenos od krev sajících parazitů, komára...?

Shrnu, co to pro nás znamenalo. Rok je pes mimo chov. Minimálně, pokud se podaří plodnost vůbec znovu obnovit. První testy cca 5 000 Kč, léky 1 000 Kč, spermiogramy po 400 Kč za jeden, další náklady – vyšetření a materiál 2 000 Kč. Testy krve dalších 5 000 Kč. Ověřovací vyšetření a testy dalších cca 7 000 Kč. Pak jde o to, jestli riskovat tyto náklady opět a k tomu i možnost trvalé neplodnosti psa. Mám v plánu navrhnout případnou finanční spoluúčast na testech feny, ale vše záleží na tom, jestli se plodnost po vyléčení obnoví.