Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kikka od Malého Kosíře

25. 10. 2022

Na krytí kamarádky ze cvičáku Kikky, která má povolené jen dva vrhy kvůli minimálnímu projevení znaků, jsme byli připraveni už od jara 2022. Založené je má a jako malá je měla i vidět, ale s dospíváním se zatáhly. Bude to její druhý a poslední vrh, majitelé si chtějí nechat pokračovatelku, čtvrtou v řadě. Aspík se jim nejen líbí typem (výška, hlava, malé uši blízko, dost znaků...), ale velmi je oslovil vyrovnanou pevnou povahou (skvělé obrany) a přitom extrémně přátelskou a pohodovou ke psům, nejen fenkám :-) Na jarní hárání měli majitelé covid, teď na podzim 2022 se začala hárat o dva měsíce dřív, a tak se s krycím listem spěchalo a schválení všemi poradci nešlo úplně hladce... Nicméně dobrá věc se podařila, chovatelské kolegium Aspíka schválilo. Pár hodin po obdržení krycího listu se šlo na věc. Kikka je velmi energická fenka s mnoha zkouškami z výkonu, moc pejsky nemusí a zpočátku držkovala. Ovšem Aspíkovi to je jedno a když si to pak princezna přece jen rozmyslela a chvíli stála, bylo hned zaděláno a my měli 20 minut co držet. Druhý den repete a budeme se těšit na nádherného  bohatého Ježíška - termín je 24. 12. Jsem velmi zvědavá protože oba rodiče jsou kosterně i hlavou a výrazem velmi typičtí představitelé plemene.

Čtyři týdny po krytí a Kikka jeví známky očekávání. Na sono po pečlivé úvaze zkušení chovatelé tentokrát nepůjdou. Je zima, fence by bylo třeba bříško vyholit a spolu se stresem z vyšetření by to mohlo vést ke vstřebání některého zárodku. Je to Kikky poslední vrh, chovatelé si chtějí nechat pokračovatelku a tak je rozumné fenku zbytečně nezatěžovat. Tak se necháme překvapit a budeme držet prstíky!

Kikka už se miminek asi nemohla dočkat. Zcela ukázkový a bezproblémový porod šesti vitálních štěňátek proběhl v noci z 20. na 21. prosince. Kikka se ukázala jako skvělá maminka, zvládala péči o narozené sající mléko i porod dalších současně a úplně v klidu. Malí byli velmi vyrovnaní, váhově od 324 g do 374 g, jediná holčička měla přes 370 g. Trochu jsme si přáli, aby bylo děvčat víc, ale příroda rozhodla jinak. Hlavní je, že jsou všichni aktivní, zdraví a maminka taky. Fenečka zůstane u chovatelů, všichni pejsci jsou zadaní.

Kromě slečny domácí, Niobe, už jsou všichni v nových domovech. Pejsci se jmenují Nordic, Navarre, Nexter, Neeson a Nolte. Na kontrole vrhu byla varlátka u všech pěti na svém místě v šourku, mám obrovskou radost! Znaky mají všichni moc pěkně založené, tak snad to vydrží.

Na svodu na podzim 2023 se ukázali všichni kromě Nordica a prošli výborně, bez vad.

SVOD v Mohelnici 28. 9. 2023 absolvovalo velmi úspěšně 5 dorostenců, jen jeden se nezúčastnil. Správná stavba těla, žádné vylučující vady (plnochrupí s nůžovým skusem, bez zálomků ocásku, správná kostra i pohyb, kluci varlátka. Pohodové povahy, s tatínkem i ostatními psími kamarády se pěkně proběhli. Jen holt ty barvičky budeme muset trochu věkem dosytit :-) Blíž napíšu, až budou i fotky. Moc ráda jsem poznala majitele. A moc děkuju Koutným, že je popostřčili k osvodování !

Niobe byla v lednu 2024 na vyšetření kyčlí. DKK B, LTV 1, L7, takže žádná omezení pro výběr partnera zatím nejsou. Moc nám holčička udělala radost! Držíme prsty, aby měla štěstí a vyšlo jí dobře i DM. Je absolutně úžasná ve sportovním výcviku, s chovatelkou cvičí jako Tyrš! Tak určitě brzo přibudou i nějaké zkoušky! Niobe byla na své první výstavě, Špilberka 2024. Vyhrála početnou třídu mladých fen s krásným posudkem a V1. Věřím, že to je jen začátek úspěšné kariéry!

Nolte (DKK B, LTV 0) Mám velikou radost. Snad se odhodlají další.