Jdi na obsah Jdi na menu
 


Něco málo o krytí

19. 3. 2023

Rozhodla jsem se napsat pár řádků i k této problematice. Z pohledu majitele feny mám osobní zkušenosti malé, ale jako majitelka chovného psa jsem už zažila leccos, a hlavně se mezi pejskaři pohybuji 25 let a tato problematika se často řeší. Majiteli chovné feny – začátečníkovi možná některé informace pomůžou.

Když jsem s chovem začínala, nebylo obvyklé chodit k veterináři, aby stanovil termín krytí stěrem či vyšetřením na progesteron. Když byl chovatel prozíravý, zajímal se každé hárání už od toho prvního, kdy se ještě samozřejmě vůbec neřešilo nakrytí. Moje první fenka, co jsem ji měla ještě u rodičů, bydlela v bytě a štěňata jsme neplánovali. Přesto mi stálo za to vědět, kdy je to nej období – třeba proto, abychom ji na vycházkách víc hlídali. Sledoval se výtok (barva, konzistence – vazkost výtoku, pach), otok vulvy, chování feny ke psům. A samozřejmě to řešil i časově = který den od počátku hárání by fenka byla ke krytí. A jako u jiných savců, i fenky mají tyhle věci hodně individuální – některá se s úspěchem kryje už 7. den, jiná naopak nejdřív 18. S ideálním průměrem kolem 11. až 16. dne pak těžko pořídíme. A navíc se ty ideální termíny i u jedné fenky můžou časem posouvat.

Výtok už ne světle červený, spíše tmavý s různou sytostí, některé feny mají více hlenu než krve. Vazký. U některých fen se změní výrazně i pach.

Vulva se často i několik dní před počátkem hárání začíná zvětšovat. S počátkem krvácení otéká víc, některým fenám v ideálním termínu o něco málo splaskne spolu se změnou charakteru výtoku.

Chování ke psům je z mého pohledu velice důležité. Chovatelé ho často testovali třeba poškrábáním nad kořenem ocasu, fena by ho měla dát na stranu. Více směrodatné je setkání se psem – jestli si fena chce hrát, je natěšená a psům se staví, dává ocas stranou při očichávání atd. To se dá zmapovat u prvních hárání, kdy krýt ještě nechceme.

Hladina progesteronu a krytí. Co jsem se dočetla a případně i doptala u veterinářů. K ovulaci dochází při hodnotě kolem 5. Pokud byl odběr třeba ráno, podle některých zkušeností je odpoledne již možné jet na krytí – spermie zůstanou ve feně životaschopné zhruba dva dny, za dva dny překrýt. Při hodnotách nad 25 se považuje zabřeznutí feny už za výjimečné. Optimální hodnoty (rozuměno především jako největší počet štěňat) se uvádějí 10–16, některé zdroje 8–25. Pokud má tedy fena standardní průběh, může být krytí úspěšné v průběhu až pěti dní. Podle progesteronu. To ovšem vůbec neznamená, že se celou tuto dobu každá fena nechá nakrýt. Jsou feny i blízce příbuzné, kde jedna má týden po začátku hárání progesteron kolem dvou a druhá přes 16, pokud se tedy podařilo skutečně správně stanovit začátek. A i průběh křivky je hodně individuální. Většinou pomalý počáteční nárůst se ovulací (od 5) rychleji zvyšuje a může se v některých případech stát, že fena dosáhne dvacítky do dvou dnů! Příklady z mého okolí jsou takové, že úspěšné nakrytí a březost s porodem více než 6 štěňat proběhlo jak při progesteronu 5,5 tak i přes 19. Ovšem obě feny byly v té době bez problémů svolné ke krytí.

Taky je pravda, že fena spíše přijme psa, kterého už zná. A někdy se může stát, že jí konkrétní pes prostě „nevoní“, často se i dost tvrdě brání. A když se přejede za druhým psem, tak i půlhodinku po prvním nezdařeném krytí se fenka prostě v pohodě nastaví a s krytím nejsou žádné potíže.

Zkušení chovatelé často radí, že je lepší jet s fenou, která ještě nebyla krytá, za psem, který už zkušenosti má. Moje osobní zkušenosti to až tak nepotvrzují. U zkušeného matadora jsme nepochodili s prvničkou, a to během 6 dní. Další hárání jsme jeli za psem, který zkušenost neměl, a problém vůbec nebyl, vynikající krytí, překrytí, početný vrh. Možná je to spíš o tom, že prvnička často potřebuje zastavit, přidržet za obojek, aby nehopkala pořád. A to je věc, která může některým méně jistým psům vadit, a to i když klidnou zkušenou fenu už nakryli. A třeba pes úplný začátečník, který má přirozený tah na bránu a je sebejistý, s přidržením fenky problém mít nemusí.

K počtu potomků po jednotlivých krycích psech. Nejsem úplně nadšená z velkého počtu potomků některých mladých psů do 3 až 4 let. Ano, takový krycí pes je novinka a v rámci variability genetické základny to je skvělé. Problémem může být, že ještě není ověřeno (např. svodem potomků atd...), které genetické znaky ten pes dobře předává. Hlavně se u něj samotného třeba ještě nemusely naplno rozvinout zdravotní problémy jako jsou právě záchvaty, epilepsie, které jsou dědičné. Takže za mě ano, pár vrhů super, pak se ukáže. Dalo by se i zvážit neomezovat věkovou hranici krytí starším psům. Ti pokud mají dobrou kondici a zdraví, mohou chovu velmi prospět a to i když potomků mají hodně.

Samostatnou kapitolou je krycí list – výběr krycích psů. Přirozenou snahou chovatelů by mělo být krýt co nejlepším psem, který vybalancuje nedostatky jejich feny, a i v ostatních znacích a zdravotních testech bude špičkový. Pro konkrétní případný vrh to je nejlepší řešení. Může ale dojít k tomu, že psi na krycím listu od sebe bydlí hodně daleko. Když první spojení nevyjde, může být problém se rychle přesunout za dalším psem, aby se vše stihlo v rámci optimálního stadia říje feny. U prvního krytí feny, kdy chovatel ještě nemá zmapované, jak se při krytí chová a třeba i to, které dny cyklu na sebe psa vůbec pustí, bych byla při výběru krycích psů tolerantní k některým nedostatkům, které pro potomstvo neznamenají zdravotní potíže. Mám-li zdravou fenu ohledně DM nebo lokusu D, dysplazie, LTV, … klidně bych jela za psem, který v některé z těchto oblastí není čistý. Začínajícím chovatelům určitě rád poradí poradce chovu. Po získání zkušeností, jak to konkrétní fenka má, se při dalším krytí můžou volit psi bez kompromisů.

Majitel feny má kontaktovat majitele všech psů, které si chce nechat napsat na krycí list. Domluvit se na podmínkách krytí – ceně zapsané štěně (kdysi bývalo 1/6 z prodejní ceny štěňat a bylo by dobré se k tomu zase navracet), předpokládaném termínu krytí, ověřit zdraví psa a třeba i cestovní plány majitele. Vždycky je lepší mít na krycím listu 3 psy.

 

Co bych doporučila?

  • Chovateli významně usnadní výběr správného termínu krytí, když svoji fenu dobře zná. Sleduje každé hárání výtok i vulvu a chování fenky ke psům vzhledem k předchozím znakům. Potom je potvrzení správného termínu pomocí stěrů nebo vyšetření krve už jen doplňkem.
  • Zkušení chovatelé doporučují očkovat fenu proti herpesviru - více informací lze dohledat třeba https://zverolekarka.com/herpesviroza-psu/
  • U fenky, která bude kryta poprvé, volit psy na krycí list s jistou vhodnou tolerancí. Třeba i z hlediska možnosti za psem jezdit několik dní po sobě. Já osobně bych i s prvničkou jela za psem, který je vhodný a ještě nekryl, pokud bych to měla blízko. Vhodné je i to, když lze v případě neúspěchu bez problémů operativně přejet za jiným psem na krycím listu.
  • Výhodou určitě je, když fena psa zná.
  • Velmi usnadní, když jsou psi ovladatelní, socializovaní, zvyklí na manipulaci. I nervozita majitelů se může na psy přenést.
  • Před vypsáním psa na krycí list se domluvit s jeho majitelem. Doporučuje se připravit písemnou dohodu o výši krycího poplatku a po úspěšném krytí ji podepsat. U chp je zvykem platit za zapsané štěně. Tato částka zatím nekopíruje nárůst ceny štěňat a ve většině případů degradovala na zlomek toho, co bývalo obvyklé, tedy 1/6 prodejní ceny štěněte. U kvalitních osvědčených chovných psů by se jejich majitelé neměli bát si o tuto částku říct. (V roce 2004 jsem prodávala štěňata za 5 500 Kč a psovi jsem za jedno platila 800 Kč, byli jsme jeho první krytí. Zkušený šampion 1 000 Kč za štěně, ale u toho se nezadařilo.)

A slovo závěrem. Stejně jako lidé jsou i psi individua. To, co je obecně obvyklé, nemusí zrovna platit u konkrétního jedince.