Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výsledky povinných i nepovinných vyšetření

20. 8. 2021

Povinná vyšetření:

DKK: 0/0

Nepovinná vyšetření:

DLK: 0/0

LTV: 0

Spondylóza: negativní

DM: G/G

Lokus D: D/D

Rentgenové vyšetření kyčlí, loktů, bederních obratlů a páteře jsme absolvovali 4. srpna 2020 přímo v Hradci Králové u posuzovatele chodských psů MVDr. Ekra. Bukální stěr jsem nechala udělat na výstavě v Pecce v červnu 2021, abychom měli potvrzeno, co jsme čekali po rodičích. Degenerativní myelopatie je zdravý homozygot a ani ředění barvy nebude předávat potomkům. Aspík pochází ze 4 bratrů a nikdo z nich neměl problém se sestupováním varlátek, byly na místě v době kontroly vrhu a taky tam už zůstaly.

Zatím se (do čtyř let věku) neobjevily ani žádné jiné případné zdravotní potíže, alergie, potravinové intolerance apod. Byla bych moc ráda, kdyby to tak i zůstalo.

Do Aspíkových 3,5 let přijely na krytí tři fenky jako na první volbu ve správném termínu. Všechny tři fenky Aspík nakryl, zabřezly a porodily pouze živá a vitální štěňata. Zdravotní potíže zatím nemám hlášené, z prvního vrhu je na Slovensku už chovný pes. Samozřejmě větší zásluhu má fenka, ale i tady je část o psu. Přijela i jedna fenka, kde už bylo zřejmě pozdě a po napíchnutí předváděla skok s veletočem. Majitelé ji nebyli schopní udržet a možná by je i kousla, tak to nevyšlo. První seznámení proběhlo minimálně 17. den od začátku hárání a asi už opravdu bylo i pozdě. Tady v "Různém psím povídání" je článeček ke krytí :-), aby si majitelé fenek uvědomili, že pro úspěšné krytí je zásadní předpoklad svoji fenku a její cyklus znát. Na krytí přijela v létě 2023 i fenka, která zřejmě štěňátka vstřebala - prvních 40 dní vypadalo velmi nadějně. Rozhodla jsem se investovat 7 000 Kč do vyšetření na mykobakterie, chlamydie a ureobakterie včetně následné reakce těchto na antibiotika, aby se léčba cílila efektivně. A kdyby se ukázalo, že tam problém není, zvažuji ještě nechat udělat spermiogram. Má smysl ke krytí používat pouze 100% zdravého a schopného psa! Ano, každý krycí pes co znám má v intimním deníčku nějaké ty nezabřezlé fenky. Důvody můžou být různé nebo to je i o náhodě, smůle, ale já jsem pečlivá a pokud můžu informace mít, ráda si je zaplatím.

Výsledky zdravotních vyšetření sem samozřejmě napíšu a uvědomím i poradce. Ještě se domluvím s veterinářkou, ale nechám udělat i genetický profil a uložím DNA na 10 let. Kdyby výzkumy pokročily a třeba se upřesnilo genetické pozadí různých nemocí, kterými Aspík a jeho potomstvo zatím netrpí, ale není nad to mít to černé na bílém.

Vyšetření potvrdilo mykoplazmu a i vyšší než běžný výskyt aktinobakterií ve stěru z předkožky. Spermiogram tomu odpovídal. Obratem jsem informovala všechny 3 moravské poradkyně a hlavní poradkyni chovu a samozřejmě majitele obou nezabřezlých fenek. Ta první byla na testech a je negativní, tam se skutečně spíš jednalo o vstřebání plodů z různých jiných příčin. Majitelé druhé fenky už mi nedali vědět, jestli na testy šli a s jakými výsledky. Aspík byl ihned přeléčen antibiotiky, pak se má nechat vše ještě náležitě usadit a koncem listopadu 2023 bude následovat kontrolní vyšetření. Obecný článek o možném nezabřeznutí fenek sem dám asi hned. Konkrétní o tom, co jsme měli a jak to dopadlo pak dám sólo do této rubriky, až se to dořeší.